853. ‘Ja, godverdomme, ja!’

Er was eens een kortverhaal. Slechts weinigen hebben het gelezen. Het werd dan ook maar één keer gedrukt, in de brochure van Wheelchairity. Maar zij die het lazen, die feestelijke dag in mei, stonden versteld.

Zo was er de familie Geyskens. Meneer Geyskens had zijn pint en leeg pak friet even aan de kant geschoven en wierp nietsvermoedend een blik op de brochure van het festival. Zijn vrouw die tegenover hem zat, was goedkeurend hun kinderen in ’t oog aan het houden toen ze plots opschrikte door de kreet van haar man. ‘Ja, godverdomme, ja!’ Hij sloeg met een vuist op tafel. ‘De inclusie van personen met een beperking in onze samenleving kan een flinke boost gebruiken!’ Hij keek om zich heen en ging verder. ‘Heb jij er al eens bij stil gestaan hoe de gebrekkige toegankelijkheid hun maatschappelijke participatie bemoeilijkt? Keer op keer worden ze weer geconfronteerd met fysieke maar ook met sociale drempels. Wat gaan we daaraan doen, hé, schat?’

Mevrouw Geyskens had haar man vertederd aangekeken. Ze stond recht. ‘Ik ga nog iets halen om te drinken. En begint gij dan al eens met samen te feesten’. Ze wees naar de festivaltent waar een divers publiek bijeengepakt stond. Jonge mensen, oude mensen, mensen met een fysieke beperking, een mentale of beide, blanke mensen, gekleurde mensen, dikke, dunne, kleine, grote mensen allemaal dansend op de tonen van De Mens. Meneer Geyskens stond zelf ook recht, dronk zijn pint in één teug leeg en begaf zich naar de festivaltent. ‘Awelja, samen feesten godverdomme’, mompelde hij nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s